čtvrtek 28. srpna 2014

Hunger games: Aréna smrti - Suzanne Collins

Zemi skládající se z dvanácti krajů vládne Kapitol. Lidé se jen jednou pokusili o vzpouru a výsledkem bylo vyhlazení celého třináctého kraje. Od té doby si Kapitol vynucuje poslušnost Hladovými hrami. Při Hladových hrách je vylosován jeden chlapec a jedna dívka ve věku dvanáct až osmnáct let z každého kraje, kteří budou v letošní reality show účinkovat. Jsou odvezeni do Kapitolu, z chudoby do přepychu, aby zapůsobili na sponzory , kteří je budou financovat ve finální aréně, a aby si prošli krátkým výcvikem. Díky výcviku by v aréně neměl být úplně nemožný, a proto se diváci nebudou nudit. Aréna bývá velmi rozlehlá a vypadat může všelijak. Lesy, rybníky, louky, pouště,... A do této arény je  přivezeno 24 dětí, kteří mají za úkol vzájemně se pobít, protože přežít smí jen jeden.

Hlavní hrdinkou je Katniss Everdeenová, šestnáctiletá dívka z Dvanáctého kraje, která se od otcovy smrti stará o svou matku a sestru Prim. Jejím nejlepším kamarádem se krátce po otcově smrti stává Hurikán - o pár let starší kluk, se kterým chodí lovit a prodávat úlovky na černém trhu. Na den sklizně vylosují jako splátkyni dvanáctého kraje Prim Everdeenovou, Katnissinu mladší sestřičku. Katniss nechce dovolit aby její sestra bojovala o život a přihlásí se jako dobrovolník. Další problém nastane když se jejím protivníkem stane kluk, který jí kdysi zachránil život. A, co si budeme povídat. Aréna není na splácení dluhů to nejvhodnější místo.

No, a teď vám povím jen to, co se můžete dočíst ve skoro každé recenzi. Hunger games je skvělá, úchvatná a naprosto boží. :-) Je to originální, zajímavé a chytlavé. Asi každý si tipne nějaký závěr, ale knížka ho přesto bude nutit číst dál, protože, co kdyby to skončilo jinak? :-D Jinak řečeno, Arénu smrti bych doporučila každému. :-)


Za poskytnutí  recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat